Skip to content
Back to Blog mad med rabat
Inspiration

Overvejer du at leve mere plantebaseret? Få vores bedste tips!

Hos Visma LogBuy har vi mange muligheder for at snige mere grønt ind i hverdagen - endda med rabat.

Line Gustafsson
Line Gustafsson

feb. 02, 2022

Hvordan sikrer man god og varig mæthedsfølelse i måltiderne?

Plantebaseret kost er typisk rig på fibre, hvilket giver en naturlig god mæthedsfornemmelse. Dog er det absolut vigtigt, at man sørger for stadigvæk at indtage nok kalorier i forhold til sit behov. En klassisk fejl mange "veggie-curious"-personer begår, er, at spise hvad man plejer, bare uden det animalske. Hvis man kommer fra en kost rig på kød, mælk, ost og æg, vil man pludselig mangle en del kalorier, hvis man blot skærer væk uden at tilføje nyt. En god tommelfingerregel er at gå efter kalorietætte fødevarer, som fx nødder, frø, og bælgfrugter samt blive gode venner med mellemmåltider og sunde snacks i løbet af dagen.

En ristet fuldkornsbolle med peanutbutter, afskallede hampefrø, bananskiver og ahornsirup er en af mine personlige favoritter, når det kommer til mellemmåltider - det kan virkelig anbefales at prøve!

Hvis man blot ønsker at skære ned på kød og få flere grøntsager ind i kosten, hvor er det så et godt sted at starte?

Start med dine livretter! Plantebaseret kost har desværre ry for at være kedeligt, tørt grøntfoder til kaniner - hvilket er noget pjat. Vegansk/vegetarisk mad er lige så smagfuldt, overdådigt og syndigt-lækkert som man har fantasi og evner til. Start derfor med dine yndlingsretter og udtænk dem i plantebaserede udgaver, én ad gangen. En god spaghetti-bolo (eller lasagne) kan fx laves med linser eller "hakket" plantefars, og tilsmages med mere umami i form af finthakkede champignon, røget paprika, sojasauce el. lign. Der er masser af inspiration at hente til den slags online!

Alternativt er det efterhånden muligt at finde mange forskellige måltidskasser, der har fokus på vegetar mad. Her er det vigtigt at afsøge markedet og prøve forskellige leverandører af, så man finder én, der falder i ens smag. Et godt tip er at kigge efter leverandører, der har vegetar mad som et af deres hovedfokuser - fx Aarstiderne. Hos Aarstiderne kan man selv sammensætte en 3-5 dages menu ud fra forskellige retter, og på den måde få et solidt skud inspiration udefra uden at bruge flere timer i køkkenet.

Er det let/svært at leve som vegetar/veganer i DK?

Det er generelt problemfrit at leve som veganer i Danmark. De fleste supermarkeder har en masse gode alternativer til basisvarer som komælk, yoghurt og smør - og der kommer hele tiden flere og flere nye produkter på hylderne, hvilket sænker barrieren gevaldigt for at komme i gang.

Men som så meget andet nyt, kræver det naturligvis tilvænning, tålmodighed og erfaring, hvilket i sig selv kan være en udfordring. Dog oplever rigtig mange også, at de får øjnene op for en helt ny verden af muligheder, når man gør en indsats for at tænke på mad som andet end kød + tilbehør. I virkeligheden er det slet ikke så svært, som det lyder, og meget ofte er de største barrierer nogle, man har sat op for sig selv efter et langt liv med traditionel, dansk mad.

Kan du mærke en forskel i din krop, efter du gik over til plantemad, eller er det mest mentalt?

Jeg mærkede helt klart en mental upside efter det gik op for mig, at jeg sagtens kunne trives på en plantebaseret kost. Om man oplever en forskel i sit fysiske velvære er meget op til det udgangspunkt, man kommer fra, og vil mærkes forskelligt fra person til person. Jeg har altid haft en rimelig sund og meget aktiv livsstil og kan fint træne lige så hårdt (måske endda lidt hårdere), som før jeg spiste plantebaseret. Efter et stort måltid plantebaseret mad har jeg generelt en lettere følelse i kroppen, men oplever også stadigvæk at kunne få "kødsved" eller "sukkerrus", hvis jeg har spist noget meget sødt, salt eller fedt.

Plantebaseret mad kan være lige så sundt eller usundt, som man gør det til, og er på ingen måder en hurtig genvej til sundere livsstil. Man skal stadigvæk tage ansvar for det, man putter i munden, og sørge for at planlægge sine måltider ordentligt - præcis som hvis man spiser “almindelig” mad.

Har du nogle gode tips til at spise mere plantebaseret?

Ja, det har jeg da!

  1. Prøv at udfordre dine egne fordomme og mindset. Plantebaseret mad er ikke det samme som kedelige salater, slankekure og slappe muskler!

  2. Tænk over hvad der gør dig nysgerrig og motiverer dig for at spise mere plantebaseret, og find så flere kilder til det. For mig er det fx superfedt at blive inspireret af professionelle veganske kokke (fx via YouTube), der sætter smagen og madoplevelsen i fokus.

  3. At spise mere plantebaseret er ikke det samme som at skifte identitet og pludselig være ambassadør for alle mulige vegetariske idealer. Hvis man har en let og ukompliceret tilgang til tingene, bliver det meget lettere at komme i gang!

Nem grøn mad med rabat

Hos Visma LogBuy har vi mange muligheder for at snige mere grønt ind i hverdagen - endda med rabat. Se nogle af de forskellige muligheder herunder (kræver login).

Aarstiderne.com
Måltidskasser med masser af økologiske grøntsager og opskrifter. Her kan du både få veganske, vegetariske og flexitariske kasser. Se rabat her

Skagenfood
Måltidskasser hvor havfrisk fisk og økologiske råvarer er i fokus. Du kan vælge mellem 18 forskellige måltidskasser, om det så er: kalorielet, børnevenligt, grønt eller hurtigt. Se rabat her 

RetNemt
Få leveret en ret nem måltidskasse lige til døren. Der er 40 forskellige sunde, varierede retter hver uge at vælge i mellem. Skræddersy din måltidskassen til dit behov. Se rabat her

HelloFresh
Måltidskasser hvor du selv vælger de enkelte retter, så du er sikker på at få noget, du kan lide. Altid vegetariske retter på menuen. Se rabat her

Rabatterne kræver abonnement til Visma LogBuy gennem din arbejdsplads. Læs mere her

Latest Articles

Sommerferie i Danmark: Nationale Perler og Kulturelle Udflugter

Sommerferie i Danmark: Nationale Perler og Kulturelle Udflugter

Man behøver ikke at rejse jorden rundt, for at skabe uforglemmelige oplevelser. Fra strand til skov, fra østkyst til vestkyst - Tag på somm...

Optimér jeres medarbejderfordele med en Bruttolønsordning

Optimér jeres medarbejderfordele med en Bruttolønsordning

Lad dine medarbejdere få mere økonomisk frihed med en fordelagtig bruttolønsordning, der gælder alt fra hardware til transporttilbud.

En komplet guide til markedsføringsplanlægning og budgettering

En komplet guide til markedsføringsplanlægning og budgettering

Optimér din virksomheds fremtid med en stærk markedsføringsplan for 2024. Med denne guide kan I skabe værdi, nå målgruppen og boost jeres s...